Pánik, pánik!

Pánik, pánik!

A pánik kognitív modellje

2023. május 11. - Kokenyt

A pánik kognitív modellje egy olyan kognitív viselkedésterápiás elmélet, amely arra a feltételezésre épül, hogy a pánikrohamokat a negatív gondolatok és azoknak a téves értelmezése okozza, amelyek egyébként a helyzetet teljesen biztonságosnak ítélnék. Az elmélet szerint a pánikrohamok nem valós fenyegetések reakciói, hanem a test összetett reakciói a félelemhez és az idegességhez.

A modell három fő elemből áll: a negatív értékelési folyamatból, a testi tünetek felerősítéséből és a ciklikus folyamatból. A negatív értékelési folyamat során a pánikrohamok kiváltó okait rosszul értékelik, és túlbecsülik a veszélyt. Az egyén általában arra gondol, hogy a helyzet veszélyes, és hogy valami rossz fog történni, és nem tudja kezelni a helyzetet. Ez a hozzáállás a testi tünetek felerősítéséhez vezet, amelyeket a pánikroham kivált. Az egyén érzékelheti, hogy a szíve gyorsan ver, izzad, reszket, nehézlégzése van, vagy akár hányinger is támadhat. Ezek a tünetek fokozzák az egyén félelmét, és azt eredményezik, hogy tovább növekszik a pánikreakció.

A ciklikus folyamatot a következőképpen lehet leírni: amikor az egyén első pánikrohamot tapasztal, az általában meglepetésszerű és ijesztő. Azonban az egyén általában azt gondolja, hogy a tünetek azonnal elmúlnak, és nem fognak visszatérni. Amikor azonban a tünetek valóban ismét előfordulnak, az egyén úgy érzi, hogy elveszíti a kontrollt, és még nagyobb félelemmel reagál. Ez a folyamat ismétlődik, és a pánikrohamok gyakran egyre súlyosabbá és gyakoribbá válnak.

A pánik kognitív modellje azt sugallja, hogy a pánikrohamokat meg lehet előzni vagy kezelni azzal, hogy az egyén megváltoztatja a negatív értékelési folyamatot. Az egyénnek meg kell tanulnia, hogy az érzékelhető testi tünetek nem veszélyesek, és hogy meg lehet tanulni kezelni azokat. Ezenkívül az egyénnek meg kell tanulnia azonosítani és kezelni a negatív gondolati mintákat.

Egy gyors, és hatékony megoldás a pánikrohamok kezelésére, és az ismétlődő rohamok megelőzésére a Fókuszált Pánikmegoldás (https://focusedpanicsolution.com) módszere.

A bejegyzés trackback címe:

https://fokuszaltpanikmegoldas.blog.hu/api/trackback/id/tr7818121260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása