Pánik, pánik!

Pánik, pánik!

A pánikrohamok és a drogfüggés

2023. május 27. - Kokenyt

A pánikrohamok és a kábítószerrel való visszaélés közötti kapcsolat összetett és sokrétű kérdés. A pánikroham a félelem és a szorongás intenzív epizódjai, amelyeket gyakran fizikai tünetek kísérnek, mint például szapora szívverés, légszomj és mellkasi fájdalom. Hihetetlenül nyomasztóak és legyengítőek lehetnek azok számára, akik átélik őket. Sajnos egyesek a kábítószerekhez fordulnak, hogy megbirkózzanak ezekkel a nyomasztó érzelmekkel.

A kábítószerrel való visszaélés súlyosbíthatja a pánikrohamok előfordulását és súlyosságát. A szerhasználat megváltoztatja az agy kémiáját, felborítva a hangulat és a szorongás szabályozásáért felelős neurotranszmitterek kényes egyensúlyát. Például az olyan stimulánsok, mint a kokain és az amfetaminok pánikrohamot válthatnak ki azáltal, hogy növelik a szívverést és a vérnyomást, ami a szorongás és a félelem megugrását eredményezi. Hasonlóképpen, az olyan hallucinogének, mint az LSD vagy a pszilocibin gomba, torzíthatják az érzékelést és intenzív pánikreakciókat válthatnak ki az arra fogékony egyéneknél.

Egy esetben a nem nagy dózisú, de rendszeres MDMA és pszilocibin használat komoly szorongásokat és pánikreakciókat okozott egy kliensnek, amihez társult a túlsúlya, amely kockázati tényező az ilyen esetekben.

Ráadásul a kábítószerrel való visszaélés körforgása állandósíthatja a pánikrohamokat. A szerhasználat gyakran egy sor negatív következménnyel jár, például kapcsolati problémákkal, pénzügyi nehézségekkel és jogi gondokkal. Ezek a stresszorok kiválthatják vagy súlyosbíthatják a pánikrohamokat, és egy olyan ördögi kört hoznak létre, amelyben az egyén átmeneti megkönnyebbülést keres a kábítószer-fogyasztásban, hogy aztán a későbbiekben fokozott szorongást és pánikot tapasztaljon.

Egyes esetekben olyan súlyossá válhat a rendszeres, időnként nagyobb dózisú, és sokféle szer kipróbálása és használata, amely akár hallucinációkhoz, ön- és közveszélyes városi autózáshoz vezetett egy kliensnél. Nála végül a folyamat megállításához pszichiátriai segítség, és gyógyszeres terápia is kellett. Az illető viszont komoly meditációkkal és mentális gyakorlatokkal sikeresen visszatért az egyensúlyhoz, befejezte egyetemi tanulmányait, és letette mind a drogokat, mind az alkoholt.

A kábítószer-függőséggel járó elvonási tünetek utánozhatják a pánikroham tüneteit, ami arra készteti az egyéneket, hogy szorongásukat tévesen a pániknak tulajdonítsák, nem pedig a kábítószerrel való visszaélés következményeinek. Ez a téves értelmezés késleltetheti a megfelelő kezelés igénybevételét, mivel az alapjául szolgáló kábítószer-használati rendellenesség nem kerül kezelésre.

Alapvető fontosságú a pánikroham és a kábítószerrel való visszaélés közötti kapcsolat felismerése, és átfogó támogatást kell nyújtani a mindkét problémával küzdő egyéneknek. A kezelésnek foglalkoznia kell a pánikrohamok kiváltó okaival, például kognitív-viselkedésterápiával, vagy az elfogadás és elköteleződés terápiával, hogy segítsen az egyéneknek egészségesebb megküzdési mechanizmusokat kialakítani és hatékonyan kezelni a szorongást. Ezzel párhuzamosan a kábítószerrel való visszaélés kezelésének is integráltnak kell lennie, beleértve a detoxikációt, a tanácsadást és a visszaesés megelőzési stratégiákat. A tünetek kezeléséhez és az általános energiaszint megtartásához remek megoldást kínál a Fókuszált Pánikmegoldás komplex, négy komponensű módszere.

Ugyanilyen fontosak a megelőzésre irányuló erőfeszítések is, amelyek a kábítószerrel való visszaélés kockázatairól és következményeiről szóló oktatásra, valamint a mentális egészséggel kapcsolatos tudatosság és a szorongásos zavarokkal való megküzdési stratégiák előmozdítására összpontosítanak. A hozzáférhető mentálhigiénés szolgáltatások, a kábítószerrel való visszaélést kezelő központok és a támogató csoportok felbecsülhetetlen értékű forrásokat jelenthetnek a segítséget kereső egyének számára. A kitartó keresők végül megtalálják a lelki egyensúlyukat a szerhasználat nélkül is, és a pánikrohamokat is el tudják kerülni. A folyamat sokszor visszaesésekkel tarkított, de végeredményben egy komoly fejlődési folyamatot eredményez.

A pánikrohamok és a kábítószerrel való visszaélés tehát összetett kapcsolatban állnak egymással, mivel mindegyik befolyásolja és súlyosbítja a másikat. Ennek a kapcsolatnak a felismerése kulcsfontosságú a hatékony beavatkozás és támogatás szempontjából. Azáltal, hogy egyszerre kezeljük mind az alapjául szolgáló szorongásos rendellenességet, mind a kábítószerrel való visszaélés problémáját, az egyének megtalálhatják az utat a gyógyulás és egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb élet felé.

drogok.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fokuszaltpanikmegoldas.blog.hu/api/trackback/id/tr6118133666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása