Pánik, pánik!

Pánik, pánik!

Az éjszakai pánikrohamok

2023. május 11. - Kokenyt

Az éjszakai pánikrohamok olyan hirtelen és intenzív félelmi epizódok, amelyek alvás közben jelentkeznek. Ezek nagyon ijesztőek lehetnek, és az ilyet átélő emberek gyakran ébrednek fel ijedten, zavarodottan és zavartan. Az éjszakai pánikrohamokat számos tényező okozhatja, többek között stressz, szorongás, depresszió és alvászavarok.

Az éjszakai pánikroham során az ember olyan tüneteket tapasztalhat, mint a szapora szívverés, izzadás, remegés, légszomj és a közelgő végzet vagy az irányítás elvesztésének érzése. Ezek a tünetek nagyon hasonlíthatnak a szívroham tüneteihez, ami még ijesztőbbé teheti a rohamot átélő személy számára.

Az éjszakai pánikrohamok nagyon megzavarhatják az alvást, és akár alvászavarokhoz, például álmatlansághoz vagy alvási apnoéhoz is vezethetnek. Emellett nappali fáradtságot, ingerlékenységet és koncentrációs nehézségeket is okozhatnak.

alvasi_apnoe.png

Az éjszakai pánikrohamok kezelése gyógyszeres kezelés, terápia és életmódváltás kombinációját foglalhatja magában. A tünetek kezelésére és a rohamok gyakoriságának csökkentésére olyan gyógyszerek írhatók fel, mint a benzodiazepinek vagy antidepresszánsok. A terápia, például a kognitív-viselkedésterápia (CBT) segíthet a személynek azonosítani és megváltoztatni a szorongáshoz és pánikrohamokhoz hozzájáruló negatív gondolkodási mintákat. Ugyanígy a Fókuszált Pánikmegoldás is komplex módon közelít a pánikrohamok kezeléséhez: mind mentális, mind fizikai, mind érzelmi szinten támogatást biztosítva. Az életmódbeli változtatások, például az alváshigiénia javítása és a stressz csökkentése szintén hasznos lehet, és az elhanyagolt rész is, ami a megfelelő tápanyagok bevitele és bizonyos hiányok pótlása. Utóbbiakról részletesebben ír a Fókuszált Pánikmegoldás egyik cikke is: KLIKK IDE

Ha Ön vagy egy ismerőse éjszakai pánikrohamokat tapasztal, fontos, hogy egészségügyi szakember segítségét kérje. Megfelelő diagnózissal és kezeléssel kezelhető és csökkenthető a pánikrohamok gyakorisága, és javítható az általános életminőség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fokuszaltpanikmegoldas.blog.hu/api/trackback/id/tr1018122054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása